Novice

October 31, 2023

Optimiziranje uspešnosti maratona s strategijami polnjenja

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Spodbujanje strategij za uspeh na maratonu

Ko je paraolimpijka Susannah Scaroni šla na podiplomsko šolo, da bi postala registrirana dietetičarka, so se njeni dnevni obroki začeli spreminjati. Ko je prebrala več o raziskavah vzdržljivostne športne prehrane, je začela jesti veliko več ogljikovih hidratov. In hitro je opazila razliko v svojem nastopu.

Optimiziranje uspešnosti maratona s strategijami polnjenja

Prehrana pred dirko

Scaroni sledi dieti z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov zaradi visoke intenzivnosti in obsega treninga dirkanja na invalidskih vozičkih. Dan pred dirko se osredotoči na prehrano, specifično za dirko. Pije tekočine, bogate z ogljikovimi hidrati, in si prizadeva za 80 unč, vključno s športno pijačo, kot je Gatorade. Za večerjo ima ogljikove hidrate, kot so riž, krompir ali testenine, skupaj s pustimi beljakovinami in kuhano zelenjavo. Da bi se izognila pogostemu obisku stranišča, spije večino tekočine ob večerji in majhen kozarec vode pred spanjem.

Race Day Jutro

Na dan dirke Scaroni začne s kozarcem vode za rehidracijo. Ker lahko med zajtrkom in začetkom dirke mine nekaj ur, ima večji obrok, ki vključuje kompleksne ogljikove hidrate in beljakovine, kot so ovseni kosmiči in jogurt ali arašidovo maslo. S seboj na avtobus in v šotor pred štartom prinese tudi hidracijsko mešanico ogljikovih hidratov. Kava je zanjo obvezna, bodisi z lastnim AeroPressom bodisi z rdečimi očmi v kavarni.

Dolivanje goriva med dirko

Scaroni napolni CamelBak s 60 grami ogljikovih hidratov iz svoje hidracijske mešanice in ga popije po slamici, zlasti na spustih, ko ji za potiskanje ni treba uporabiti rok. Ta strategija je še posebej pomembna za parašportnike, ki imajo morda oslabljeno delovanje prebavil zaradi poškodbe hrbtenjače.

Nasvet za maratonce

Scaroni svetuje maratoncem, naj se na dan dirke držijo svojega načrta oskrbe z gorivom za trening in ne poskušajo ničesar novega. Pomembno je, da vadite z natančnimi živili in znamkami, ki jih boste zaužili med dirko, da se izognete težavam s prebavili. Priporoča tudi zgodnji zajtrk ali več majhnih obrokov, ki jih boste zaužili na dan dirke. Nazadnje predlaga, da se izogibate novi hrani ali pijači, kot je brezplačna kava, če jih niste zaužili že med treningom.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 $

Zadnje novice

Potopite se v vznemirjenje: Keenelandovi prihajajoči izbori Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Potopite se v vznemirjenje: Keenelandovi prihajajoči izbori Doubledogdare Stakes

Novice