Novice

October 19, 2022

Razlaga marž pri športnih stavah

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Spletna mesta za športne stave se ukvarjajo s ponudbo stavnih linij. Po drugi strani pa igralci športnih stav stavijo na te vrstice z upanjem na zmago v določenem donosnem športu. Seveda noben stavničar ne ponuja svojih storitev zastonj – ustvarjati mora dobiček tako kot vsako drugo podjetje. Edini način, kako lahko športna stavnica zasluži denar, je ustvarjanje marž. Vendar pa presenetljivo veliko stavnikov še vedno ne ve, kakšne marže vključujejo.

Razlaga marž pri športnih stavah

Kdorkoli stave na šport morajo razumeti osnove marž, da povečajo svoje možnosti za zmago. Ta članek obravnava stavne marže in njihov pomen za igralce, ki stavijo na športnih dogodkih.

Kakšne so marže pri športnih stavah?

Običajno je najti večino spletnih mest za športne stave, ki trdijo, da ponujajo najboljše kvote. A na žalost vse te trditve niso veljavne. Kako lahko torej igralec ugotovi, kateri stavnik govori resnico? Enostavno. Z razumevanjem delovanja marž.

Kaj je marža? Marža je razlika med vrednostjo kvote, ki jo ponuja stavnica, in dejansko verjetnostjo danega izida. V resnici bi morala vedno obstajati razlika med tema dvema vrednostma, kar se pogosto obravnava kot "provizija" za katero koli dano stavo. Poleg tega marže dajejo stavnicam prednost pred igralcem ne glede na izid.

Ko stavnica določa ceno na trgu, bo skrbno nastavila kvote na način, ki bo privlačen za obe strani trga. Če dosežete to ravnotežje, igralci stavijo na kateri koli izid, s čimer stavnemu mestu pomagajo uravnotežiti odgovornost.

Vendar marže na noben način ne zagotavljajo športni stavnici, da bo ustvarila dobiček. Obstajajo primeri, ko lahko stavnica izgubi, če se znajde na napačni strani neuravnotežene linije.

Zakaj bi morali stavniki razumeti marže?

Marže pri športnih stavah so v večini primerov običajno nastavljene na približno 5 %. Toda ta na videz majhen odstotek zagotavlja, da stavnica ostane v poslu. Po drugi strani pa igranje na spletnih mestih za športne stave z višjimi maržami pomeni, da plačajo več, ko izgubijo, in zaslužijo manj, ko zmagajo.

Na primer, zdi se, da imata dve športni stavnici z maržama 4 % in 4,4 % skoraj podobno maržo. Toda že najmanjšo razliko je treba šteti za pomembno, glede na tanko črto med zmago in porazom v športu. 

Razlika med dobičkom in izgubo je običajno približno 52 %, povprečni stavničar pa zaračuna 5 %. To pomeni, da lahko le igralci, ki dobijo 52 % enakih stav, stavnici plačajo svoj del. Čeprav se 52-odstotna zmagovalna stopnja morda ne zdi težka, je to podvig, ki še vedno bega milijone stavnikov, ki vztrajajo, da lahko še izboljšajo to.

Omeniti velja, da stavnicam, ki ponujajo nizke marže, ni nujno, da dajejo najvišje kvote.

Izračun stavnih maržij

Preprosto iskanje majhnih marž le redko pomaga. Igralci športnih stav bi morali biti sposobni izračunati marže. Izračun marže za katero koli stavo običajno ni tako preprost kot ABC za večino stavnikov. Potrebno je več kot samo iskanje nasveti za športne stave.

Za razliko od priljubljene ugotovitve, da ljudje stavijo na svoje najljubše ekipe ali športe, vendar stavijo proti stavnici in kvotam. Kako torej izračunati marže? Enostavno:

  • Za dvosmerni dogodek: marža = (1 / decimalna kvota za možnost A) + (1 / decimalna kvota za možnost B) - 1
  • Aplikacija: Pri izračunu marže stave na več/manj kot 2,5 gola v nogometu je kvota za več kot 2,5 gola 1,66, medtem ko je za gol pod 2,5 2,02. Naši izračuni bodo izgledali takole:
  • (1 / 1,66) + (1 / 2,02) – 1 = 0,0974

Izražanje odgovora v odstotkih: 0,0974 x 100 % = 9,74 %

Ta stava ima maržo 9,74, kar zagotovo ni tako dobro za nobenega igralca.

Iskanje najboljših marž

V interesu igralca je, da najde stavnico, ki slovi po zagotavljanju nizkih marž. Preprosto spletno iskanje lahko zadostuje, vendar nekateri igralci raje uporabljajo kalkulatorje marž oz spletna mesta za razvrščanje stavnic. Skrbnost je pomembna pri iskanju najboljših marž po internetu, saj tudi najuglednejša spletna mesta ne ponujajo vedno nizkih marž na vseh trgih. Vendar so znani po tem, da imajo nižje marže kot druga konkurenčna spletna mesta.

Nespametno je igrati kjer koli kot pri stavnici z nizkimi maržami. Navsezadnje so nižje marže ključnega pomena za dolgoročno izboljšanje igralčevih možnosti.

Končne misli

Marže so v stavni industriji 'nujno zlo'. Brez marž športna stavnica ne bo mogla ponuditi svojih storitev. Vendar to ne pomeni, da se morajo stavniki zadovoljiti s kakršno koli maržo. Igralci bi si morali pri vplačanju stav vedno prizadevati za iskanje stav z najnižjimi maržami, skupaj z drugimi nasveti za športne stave.

Poleg nizkih marž morajo biti igralci pozorni tudi na druge ponudbe, zaradi katerih se spletne športne stave izplačajo. Mednje sodijo različni stavni trgi, razpoložljivost velikodušne bonuse, bančne možnosti in kakovost storitev za stranke. Športna stavnica, ki ustreza vsem pravim zahtevam in še vedno ponuja nizke marže, velja za "idealno", kar zadeva spletno stavo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

2024 Genesis Invitational: favoriti, kvote in napovedi
2024-02-14

2024 Genesis Invitational: favoriti, kvote in napovedi

Novice